Pedang Rasullulah Saw

pedangnabi


Rasullulah saw adalah seorang ketua negara islam yang pertama di dunia. Namun selain menjadi ketua negara, baginda pernah turun ke medan perang untuk mempertahankan agama suci Allah Swt. Ini terbukti dengan riwayat-riwayat malah bukti fizikal pedang nabi juga boleh dilihat hingga ke hari ini.


Walaupun terdapat pertikaian yang mengatakan pedang tersebut terlalu mewah sedangkan rasullulah adalah seorang yang sangat bersederhana dan sebagainya, tetapi bukanlah isu itu yang hendak dibangkitkan. Dibawah adalah riwayat para sahabat berkenaan. 

Anas ra meriwayatkan, maksudnya :"Hujung pegangan pedang 
Rasullulah saw diperbuat daripada perak." 
(Riwayat Tirmizi,Abu Darda,baihaqi dan Abu Syaikh) 

Hud bin Abdullah bin Said meriwayatkan dari datuknya dia berkata:"Rasullulah saw memasuki kota Mekah pada hari Fathu Makkah dengan membawa pedang yang dihujungnya pegangannya ada emas dan perak." Thalib bertanya tentang apa yang dimaksudkan dengan perak yang ada di pedang Baginda. Hud menjawab :"Hujung pegangan pedang Rasullulah saw diperbuat daripada perak." 

Ibnu Sirin meriwayatkan :"Kubuat pedangku dengan bentuk yang sama dengan bentuk pedang Samurah bin Jundab. Samurah mengatakan bahawa bentuk pedangnya sama dengan bentuk pedang Rasullulah saw. Pedang Samurah itu sendiri sama dengan bentuk pedang Bani hanifah." 

Wassalam...

Kredit : Sumber 
Previous
Next Post »

29 comments

Write comments
October 17, 2013 at 1:14 PM delete

nice sharing mselim... ^_^..sihat??? lama tak datang sini...

Reply
avatar
October 17, 2013 at 1:52 PM delete

sihat alhamdulilah , hari ini baru berkesempatan jenguk blog farah..

mselim3

pls: insaallah pape nanti mselim3 terjah k..blog farah...

Reply
avatar
Bin Muhammad
AUTHOR
October 17, 2013 at 2:03 PM delete

Salam mselim3
Pedang Rasulullah sangat besar dan berat, tidak hairanlah beliau seorang yang tegap dan perkasa. Kalau kita mungkin tak terhayun kot.

Reply
avatar
October 17, 2013 at 2:13 PM delete

Assalammualaikum... BM,

memang benar .. rasullulah mesti tegap dan perkasa... kalau mselim3 angkat pedang tu aje rasa x terangkat.. belum nak ayun lagi.... hehehh

mselim3

Reply
avatar
Admin
AUTHOR
October 17, 2013 at 2:22 PM delete

Salam Tuan Selim. Memang 'owsom' pedang Rasulullah ni kan.. Agak-agak macam AK47 kalau di zaman moden ni..:)

Reply
avatar
PakcikLie PCL
AUTHOR
October 17, 2013 at 2:49 PM delete

emm, sebelum ni digambarkan pedang Samurai Jepun tu memang asal namanya dari Mr Samurai or wat ever..ternyata bukan, tapi ia dari pahlawan negara Arab..Samurah bin Jundab .

Reply
avatar
October 17, 2013 at 3:30 PM delete

Assalammualaikum...PCL,

datang ziarah dan komen sini... terima kasih komen PCL.

mselim3

Reply
avatar
October 17, 2013 at 3:33 PM delete

Assalammualaikum...admin,

rasa nyer lebih berat daripada AK47 atau x tak pasti pulak..

mselim3

pls: x der pengalaman angkat pedang nie...

Reply
avatar
Montana
AUTHOR
October 17, 2013 at 3:54 PM delete

tengok pedang pun satu macam punya abstrak... ;-)

Reply
avatar
October 17, 2013 at 4:03 PM delete

assalamualaikum dan selamat petang,

terbaiklah kisah ni.. nice sharing

Reply
avatar
October 17, 2013 at 4:12 PM delete

Assalammualaikum... montana,

pedang yang dibuat zaman rasullulah memang terbaik pada zaman tu bukan cikai-cikai asal buat aje... macam contohnyer pedang saidina ali pada masa tu adalah pedang paling tajam dan sekali ayun aje boleh menumbangkan musuh islam sampai 3-4 orang. Berbeza pedang zaman sekarang dibuat sekadar 'potong sayur' .

mselim3

pls: harap faham penggunaan "potong sayur" tu...

Reply
avatar
October 17, 2013 at 4:29 PM delete

Assalammualaikum...mama,

Terima kasih datang visit sini dan komen...

mselim3

pls: mselim3 dah komen blog mama...

Reply
avatar
Syazana Zainn
AUTHOR
October 17, 2013 at 4:52 PM delete

Salam :)

Last year ade pameran barang2 Rasulullah
Ada tunjuk pedang Rasulullah
Mmg cantik
tap ada kata yg bw kat pameran tu replika je. heheww

Reply
avatar
Yumida Huda
AUTHOR
October 17, 2013 at 6:39 PM delete

ooo...1st time yumida tengok pedang ni mselim

Reply
avatar
cahaya
AUTHOR
October 17, 2013 at 7:30 PM delete

www.cahayacinta.com

salam yang indah bukan pada benda yang di gunakan tapi indang dari syahid dan perjuangan islam

Reply
avatar
October 17, 2013 at 9:14 PM delete

Assalammualaikum...syazana,

betul tu pameran tu sebenar nyer replika pedang sahaja.. bukan pedang sebenar..

mselim3

pls: pihak pameran sentiasa berikan penerangan pasal barang2 tinggalan rasullulah nie..

Reply
avatar
October 17, 2013 at 9:16 PM delete

Assalammualaikum...yumida,

ok lah dapat tgk jugak ... alhamdulilah...

mselim3

Reply
avatar
October 17, 2013 at 9:19 PM delete

Assalammualaikum...cahayacinta.com,

benar teguran anda itu indah itu bukan terletak pada ada yang digunakan tetapi semangat perjuangan yang berkobar2 dalam mempertahankan dan menegakkan syiar islam pada masa itu.

mselim3

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 17, 2013 at 9:42 PM delete

pedang tu diperindah mungkin utk tatapan umatnya kini ...

Reply
avatar
Abee Sam
AUTHOR
October 18, 2013 at 8:07 AM delete

wsalam en selim , blong en sangat menaraik , terima kasih sudi jenguk blog saya ,salam blogger .. now saya follow en :)

Reply
avatar
Seri Selaseh
AUTHOR
October 18, 2013 at 8:15 AM delete

Memang bess tengok pedang2 Rasulullah ni. Xtau nak gmbrkan cemana sahabat2 berperang zaman tu. Paling saya tetarik dgn satu pedang digelar 'Pedangnya para nabi'. Bayangkan la cemana pedang tu bleh turun dari satu nabi ke nabi yg lain sampai ke tgn Rasulullah.

Reply
avatar
Ohsenyum
AUTHOR
October 18, 2013 at 10:32 AM delete

waaa..terbaik infonya..teruskan...berblogging

Reply
avatar
October 18, 2013 at 3:04 PM delete

Assalammualaikum... mujahidah maisarah ,

alhamdullilah cantik ..

mselim3

Reply
avatar
October 18, 2013 at 3:06 PM delete

Assalammualikum... kepada sahabat mselim3 abe sam,seri selasih, dan ohsenyum kerana sudi visit mselim3 di sini.. insaallah mselim3 akan terjah anda balik k..

mselim3

Reply
avatar
Farid Adam
AUTHOR
October 20, 2013 at 10:08 AM delete

masa pameran sejarah islam dekat pusat Islam, saya berpeluang untuk angkat replika pedang Rasulullah S.A.W...masha-Allah, berat yang teramat walaupun replika...

terbayang betapa kuatnya nabi junjungan kita tu...selawat dan salam ke atas Baginda...

Farid Adam ajak kita terjah..Bila Owner Rumah Lama Menggila...

Reply
avatar
October 20, 2013 at 10:21 AM delete

salam Mselim

Baru tengok pedang Rasulullah SAW dah rasa kehebatan. belum tengok Rasulullah SAW lagi

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 20, 2013 at 12:16 PM delete

bagus info ni..tak semua orang tau

Reply
avatar
February 9, 2014 at 12:35 AM delete

Assalamualaikum, menarik dapat menambah pengetahuan saya. Terima kasih perkongsian

Reply
avatar

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3 EmoticonEmoticon