Lubabah Binti Haris Wanita Kedua Memeluk Islam

on Tuesday, April 15, 2014

wanitasolehah


Jika kita baca buku-buku para sahabat Rasullulah saw, kita akan menemui dua nama yang sama, iaitu Lubabah binti Haris. Ternyata, kedua-duanya adalah saudara kandung kakak dan adik. Lubabah besar adalah ibu kepada kepada "Si Tinta Umat", Abdullah bin Abbas. Manakala Lubabah kecil ialah ibu kepada "Si Pedang Allah Khalid bin Walid, Lubabah kecil diberi gelaran al-Ishma".


Beberapa ulama berselisih berpendapat, Adakah Lubabah kecil termasuk dalam kategori sahabat atau tabiin sebagaimana yang dinyatakan oleh Abu Umar dalam al-isti'ab. Namun, Ibnu Katsir memasukkan nama 'Lubabah kecil' dalam senarai sahabat. 

Manakala Lubabah Besar diberikan gelaran Ummu Fadhl. Dia ialah isteri kepada Fadh,Abdullah dan beberapa anak lelakinya yang lain. 

Antara keutamaan wanita pada zaman Lubabah adalah sangat besar. dia termasuk dalam golongan orang yang pertama memeluk islam. Lubabah besar memeluk islam selepas Khadijah binti Khuwailid memeluk islam. 

Dalam hal ini, Abdullah bin Abbas pernah berkata:"Aku dan ibuku termasuk orang Muslim pertama yang ditindas dalam kalangan wanita dan kanak-kanak" 
(Hadis Riwayat al-Bukhari
wanitasolehahhiasandunia


Lubabah besar seorang wanita Muslimah yang cukup disegani dalam kalangan kaumnya. Antara keutamaan Ummu Fadhl (Lubabah Besar) ialah wanita yang dikurniakan saudara ipar dalam kalangan yang mulia. Saudara perempuan yang bernama Maimunah ialah isteri Rasullulah saw. 


Kemudian Abbas menikahi adiknya yang bernama Lubabah. Adiknya yang lain bernama Salma' diperisterikan oleh Hamzah. Manakala adiknya yang lain bernama Asma' diperisterikan oleh Jaffar bin Abu Talib. Setelah Jaffar meninggal dunia, Abu Bakar menikahi asma' . Sepeninggalan Abu Bakar , Ali datang menggantikan Abu Bakar menikahi Asma'. 

Dalam al-Isti'ab , Abu Umar menyatakan bahawa Lubabah besar termasuk wanita yang subur kerana penikahannya dengan Abbas dia dikurniakan enam anak lelaki yang cerdas. Atas kewibaannya dalam kalangan Arab, Rasullulah saw kerap mengunjunginya . 

Dalam periwayatan hadis, Lubabah besar meriwayatkan beberapa hadis daripada Rasullulah saw. Jumlah hadis yang diriwayatkan sebanyak 30 hadis. Tiga antaranya diriwayatkan dalam kitab Shahihain (al-Bukhari dan Muslim), Sebuah hadis termasuk mutafaq'alaih (disepakati oleh bukhari dan muslim) ,sebuah hadis lain hanya diriwayatkan oleh Bukhari, manakala sebuah hadis lagi diriwayatkan Muslim. Anaknya Abdullah bin Abbas juga meriwayatkan hadis daripada ibunya. 

Dalam sahih Bukhari disebutkan tentang para sahabat bertanya kepada Rasullulah saw tentang puasa pada hari Arafah? Kemudian Ummu Fadhl diutuskan datang bertemu baginda dengan membawa secawan susu. Rasullulah saw pun meminumnya di tempat wukuf. Maka para sahabat tahu baginda tidak berpuasa. 

Begitulah mengenai Lubabah besar , ibu Abdullulah sejak awal berharap anaknya menjadi orang yang mencatat sejarah. Suatu hari, sambil menimang anaknya (Abdullah) Lubabah berkata:"Aku telah korbankan tenaga dan keperawananku (demi anakku). Anakku ini akan menjadi pemimpin samada bagi orang baik atau sebaliknya." 

Ternyata apa yang diharapkan Lubabah tercapai kerana salah seorang anak lelakinya bernama Abdullah menjadi pemimpin kaumnya dengan ilmunya, sehingga dia mendapat gelaran "Bahrul Ummah" iaitu Tinta Umat. Begitulah kelembutan seorang ibu kepada anak lelakinya. 


Lubabah meninggal dunia sebelum suaminya Abbas bin Abi Talib meninggal dunia pada zaman pemerintahan Usman bin Affan. 

"Jumlah hadis yang diriwayatkan sebanyak 30 hadis. Tiga antaranya diriwayatkan dalam kitab Sohihain (al-Bukhari dan Muslim) 

Tag : , , , ,

"Grand Opening Giveaway by HaneulAfiqah"

on Monday, April 14, 2014


SENARAI HADIAH :
Hadiah yang ika sediakan tak mahal-mahal pun, biasa-biasa je, lebih kepada souvenirs. Kira macam sort of appreciations ika kepada bloggers yang sudi join giveaway pertama dan mungkin juga satu-satunya giveaway dalam sejarah ika berblogging heeee :)

Hadiah di-sponsor oleh diri sendiri dan encik tunang ; Asyraf Ariff. Ada 15 hadiah semuanya! :)


Menarik ke tak menarik? mihmih :P

ATTENTION!
15 orang pemenang akan dipilih secara random.org supaya pemilihan adil dan saksama, tiada pilih kasih :)
Sila patuhi SEMUA syarat-syarat ya, sebab ika dan asyraf akan check satu persatu penyertaan tu. HANYA peserta yang memenuhi SEMUA syarat sahaja akan dipilih sebagai pemenang. Even secara random.org you're one of the lucky short listed, tapi jika didapati berlaku ketidakjujuran, anda akan dibuang daripada senarai pemenang dengan serta-merta. Random.org will pick another person to replace YOU!! ;)

***Mana-mana bloggers yang nak ika like fanpage boleh drop link FB korang sekali di ruangan komen ;)
Harap bloggers sudi join giveaway yang tak seberapa ni. Maaf jika ada kekurangan, saya budak baru belajar ihiks

TARIKH TAMAT GIVEAWAY : 11.59PM, 14 APRIL 2014

Tag : ,

Azdah Binti Haris Menyertai Peperangan dan Memperolehi Kemenangan.

on Sunday, April 13, 2014

mujahidah


Dia adalah seorang mujahidah yang menyertai peperangan dan menang. Ketika penduduk Maisan berkumpul untuk memerangi kaum Muslimin, mereka dihalang oleh sahabat Rasullulah saw , Mughirah bin Syu'bah dengan pasukan seadanya. Mereka menghadapi musuh tanpa persiapan yang cukup. 


Menyaksikan keadaan kaum muslimin yang terdesak, Azdah bin Haris segera berkata kepada sahabat wanita yang lain,: "Sesungguhnya suami-suami kita sedang menghadapi musuh sedangkan kita hanya di belakang. Aku tidak tenteram jika mereka menyerang. Kita tidak mempunyai sesiapa yang akan melindungi kita. Aku khuwatir kerana jumlah musuh terlalu ramai sehinggakan mereka dapat mengalahkan kaum muslimin. 

Seandainya kita keluar tentu kita akan merasa terancam. Orang Musyrik akan menyangka kita adalah pasukan bantuan yang membantu kaum muslimin. Musuh pasti berasa gementar melihat kedatangan kita. Bukankah perang itu tipudaya?" 

Para sahabat wanita yang lain bersetuju dengan pendapatnya. Azdah segera membuat bendera yang dikoyakkan daripada tudungnya dan wanita yang lain juga membuat bendera yang sama daripada tudung mereka. Sambil berjalan beriringan , mereka mengangkat bendera tinggi-tinggi dengan berkata :"Wahai penolong islam yang jumlahnya berbaris-baris menyerahlah dan fikirkanlah nescaya kami memaafkan atau mereka akan mengalahkan mereka semua." 

Mereka pun sampai di tengah-tengah pasuakan kaum muslimin dan orang musyrik pun memerangi mereka. Ketika orang Musyrik melihat bendera-bendera datang mereka menyangka bahawa mereka adalah sejumlah pasukan yang datang memberi bantuan kepada kaum muslimin. Mereka pun berasa gementar melihatnya, sehinggakan kaum muslimin melawan mereka dan membunuh beberapa orang antara mereka . 

"Dia Seorang mujahidah yang menyertai peperangan dan mendapat kemenangan" 

Tag : , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© mselim3.blogspot.com | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO