Apa Sebabnya Jasad Firaun Terpelihara Sehingga Kini?

jasadfiraun


Saintis Perancis Memeluk Islam Setelah Mengkaji Penemuan Mayat Firaun Pada pertengahan tahun 1975.Presiden Perancis menawarkan kerajaan Mesir bantuan untuk meneliti, mempelajari dan menganalisis mumia Firaun, Ramsess II yang sangat terkenal. Firaun yang dikatakan hidup di zaman Nabi Musa yang akhirnya mati tenggelam dalam Laut Merah ketika mengejar Musa dan para pengikut baginda yang melarikan diri daripada kekejamannya. Mesir menyambut baik tawaran itu dan membenarkan mumia itu diterbangkan ke Paris. 

Malah ketika sampai di sana kedatangan mumia itu disambut dengan pesta dan keramaian. Ini termasuklah apabila Mitterand dan para pemimpin Perancis yang lain tunduk hormat ketika mumia itu dibawa lalu di hadapan mereka. Mumia itu kemudiannya diletakkan di ruang khas di Pusat Arkeologi Perancis. Di situ ia bakal diperiksa sekali gus membongkar rahsianya oleh para pakar, doktor bedah dan autopsi Perancis yang dipimpin oleh doktor yang sangat terkenal, Prof. Dr. Maurice Bucaille. 

Bucaille seorang pakar bedah kenamaan Perancis yang dilahirkan di Pont-L’Eveque pada 19 Julai 1920. Memulakan kerjaya di bidang perubatan am dan pada tahun 1945 beliau diiktiraf sebagai pakar di bidang gastroentorologi. Ramai kerabat diraja dan keluarga pemimpin dunia menggunakan khidmat Dr. Bucaille, termasuk Raja Faisal Arab Saudi dan pemimpin Mesir, Anwar Sadat. Lalu kesempatan beliau untuk membedah dan menyiasat mumia Firaun, mengerah seluruh tenaga dan mindanya untuk menguak misteri di sebalik penyebab kematian raja Mesir kuno itu. 


Ternyata, hasilnya sangat mengejutkan. Dr. Bucaille menemukan sisa-sisa garam yang masih melekat pada jasad mumia tersebut sebagai bukti terbesar bahawa Firaun itu mati akibat tenggelam di dalam laut. Iaitu jasadnya segera dikeluarkan dari laut, ‘dirawat’ segera dan dijadikan mumia supaya jasad itu kekal awet. 


Namun penemuan itu menimbulkan persoalan yang sangat besar kepada Dr. Bucaille. Bagaimana jasad tersebut masih dalam keadaan sangat baik berbanding jasad-jasad yang lazimnya tenggelam dan dikeluarkan daripada laut? Lalu beliau menyiapkan sebuah laporan akhir yang diyakininya sebagai penemuan baru, iaitu proses menyelamatkan mayat Firaun dari laut dan kaedah pengawetannya. 


Laporan tersebut diterbitkan dengan tajuk; Mumia Firaun: Sebuah Penelitian Perubatan Moden (judul asalnya; Les Momies Des Pharaons Et La Midecine). Ekoran penerbitan laporan itu, Dr Bucaille dianugerah penghargaan tertinggi kerajaan iaitu Le Prix Diane Potier-Boes (Penghargaan Dalam Sejarah) oleh Academie Frantaise dan anugerah Prix General daripada Academie Nationale De Medicine, Perancis. KISAH FIRAUN DI DALAM AL QURAN. 


Namun seorang rakan sempat membisikkan kepada Dr. Bucaille bahawa penemuan ini sebenarnya bukan sesuatu yang baru. “Jangan tergesa-gesa kerana sesungguhnya umat Islam telah berbicara mengenai peristiwa Firaun yang mati lemas dan mayatnya dipelihara sehingga hari ini!” Namun kata-kata itu ditentang keras oleh Dr. Bucaille kerana beliau menganggap sangat mustahil. Baginya membongkar sesebuah misteri yang lama tidak mungkin dapat diketahui kecuali dengan perkembangan teknologi moden, peralatan dan makmal canggih yang mutakhir dan tepat. 


Dr. Bucaille menjadi serba salah dan bingung apabila diberitahu bahawa al-Quran yang diyakini dan dipercayai oleh umat Islam telahpun meriwayatkan kisah tenggelamnya Firaun dan kemudian mayatnya diselamatkan. 


Beliau semakin tertanya-tanya, bagaimana perkara seperti itu dapat diterima oleh akal kerana mumia itu baru sahaja ditemui sekitar tahun 1898. Sedangkan al-Quran telah ada di tangan umat Islam sejak ribuan tahun sebelumnya. Sambil mata tidak lepas memandang mumia Firauan yang terbujur di hadapannya, Dr. Bucaille terus tertanya-tanya bagaimana al-Quran dapat membicarakan kisah Firaun yang jasadnya diselamatkan dari hancur sejak ribuan tahun lalu. “Apakah masuk akal di hadapanku ini adalah Firaun yang cuba menangkap Musa (Nabi)? Apakah masuk akal Muhammad (Nabi) mengetahui hal sejarah ini? Pada hal kejadian Musa dikejar Firaun telah berlaku sebelum al-Quran diturunkan,” bicara hatinya sendirian. 


Lalu beliau mendapatkan kitab Injil yang di dalamnya hanya membicarakan Firaun yang tenggelam di tengah laut saat mengejar Nabi Musa tetapi tidak diceritakan mengenai mayat Firaun. Sementara dalam Kitab Perjanjian Lama (Injil Lama) pula yang diceritakan dalam kitab itu hanyalah: “Air (laut) pun kembali seperti sebuah lautan yang berombak dan beralun, menenggelamkan kereta-kereta (chariot) kuda, pasukan berkuda dan seluruh bala tentera Firaun tanpa ada seorang pun yang berjaya menyelamatkan diri. Tetapi anak-anak Israel dapat menyelamatkan diri atas daratan kering di tengah-tengah laut itu”. (Exodus 14:28 dan Psalm 136:15) Dr. Bucaille sangat terkejut kerana tidak ada disebut langsung mengenai apa yang terjadi seterusnya kepada mayat Firaun selepas tenggelam itu. Ini menjadikan beliau semakin kebingungan. 


Apabila mumia dikembalikan semula ke Mesir, Dr. Bucaille terus mendapatkan kepastian mengenai mumia itu. Lalu beliau memutuskan untuk bertemu dengan para ilmuwan Islam mengenai sejarah Nabi Musa, kekejaman Firaun sehinggalah Bani Israel meninggalkan Mesir dan dikejar Firaun dengan seluruh bala tentera di belakang mereka. Maka salah seorang mereka terus bangun dan membaca ayat al-Quran berhubung sejarah tersebut untuk Dr. Bucaille mendengarkannya sendiri: “Maka pada hari ini Kami selamatkan badan kamu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudah kamu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami. (Yunus: 92).” Apabila mendengar ayat ini, hati Dr. Bucaille benar-benar tersentuh. Beliau akhirnya mengakui kebenaran ayat itu kerana ia dapat diterima akal dan memberikan satu inspirasi serta dorongan kepada sains untuk maju meneroka lebih jauh lagi.


Lalu dengan hati yang begitu bergetaran dalam menahan sebak dan keharuan, beliau pun bangun dan dengan suara yang lantang berkata: “Sesungguhnya aku masuk Islam dan beriman dengan al-Quran ini.” Tidak sekadar beliau mengakui kebenaran dan memeluk Islam tetapi beliau kemudiannya pulang ke Perancis dengan menggali seluruh isi al-Quran. Akhirnya beliau berjaya menerbitkan buku yang sangat mengejutkan seluruh dunia dan sehingga kini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa pada tahun 1976, iaitu The Bible, the Qur’an, and Science : The Holy Scriptures Examined in the Light of Modern Knowledge. 


Melalui buku ini, Dr. Bucaille yang kemudiannya dikenali sebagai Dr. Yahya Maurice Bucaille berjaya membuktikan bahawa al-Quran adalah selari dengan fakta-fakta sains sementara kitab Injil adalah sebaliknya. “Sains dan Islam umpama saudara kembar yang tidak boleh berpisah. Ini kerana dalam Injil terdapat pelbagai kesilapan dari aspek saintifik tetapi tiada sedikitpun kesilapan seperti itu ada dalam al-Quran. “Al-Quran yang di dalamnya diceritakan segala penjelasan mengenai fenomena alam semula jadi yang sangat bertepatan dengan sains moden,” katanya. Beliau memberikan kesimpulan bahawa tidak syak lagi al-Quran benar-benar kalam Allah


sumber - Bakar Latif.
Previous
Next Post »

27 comments

Write comments
Si Matatajam
AUTHOR
April 23, 2012 at 5:08 PM delete

Allahuakbar... good entry. keep it up. im already voted for u.

Reply
avatar
Kancil 8349
AUTHOR
April 24, 2012 at 7:53 AM delete

Salam perkenalan...terharu membaca petikan ini...semoga kita belajar apa yang terjadi kaum sebelum kita....

Reply
avatar
Misya
AUTHOR
November 7, 2012 at 11:59 AM delete

MasyaAllah..! Jom view saya juga!=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/urban-street-winter-photoshooting.html

Reply
avatar
December 18, 2012 at 10:29 AM delete

alhamdulillah, ALLAHUAKBAr, cerita yang menjadi teladan pda kite semua,.even panjang, tapi dengan tekun hanna membaca. :')
good sharing selim .

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
December 21, 2012 at 12:32 PM delete

Subhanallah... KeagunganMu, HidayahMu YaAllah...

Reply
avatar
sephia sophia
AUTHOR
December 24, 2012 at 4:22 PM delete

mula2 cm malas nak baca sebab panjang dan tulisan kuning.. tapi baca gak. lepas baca terus terdiam..subhanallah..

Reply
avatar
Yana Halim
AUTHOR
January 17, 2013 at 12:16 PM delete

Allahuakbar....terima kasih sudi kongsi.. :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
February 14, 2013 at 2:26 PM delete

nice story and sharing....lepas nie blog ni jadi rujukan saya

Reply
avatar
Perling Putih
AUTHOR
February 25, 2013 at 10:57 PM delete

Satu pengajaran utk kita renungkan bersama....thks

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
February 26, 2013 at 9:05 AM delete

entry terbaik ar... thanks sebab berkongsi

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
March 15, 2013 at 9:57 AM delete

subhanallah.., besarnya kekuasaan ALLAH., ada sebab dan musababnya kenapa ALLAH jadikan perkara sedemikian rupa., moga kita beroleh ibrah dari apa yang terjadi..

bergetar dan meremang bulu roma saat membaca penulisan yang sungguh mendalam maksud serta pengamatannya ini.. jazakallah khairon katsiron..

Reply
avatar
Mia Liana
AUTHOR
April 10, 2013 at 8:11 AM delete

kagum sangat dengan entri ni..

Reply
avatar
M@W@R Q@SeH
AUTHOR
April 11, 2013 at 5:07 PM delete

Allah itu Maha Kuasa...Nice sharing..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
June 2, 2013 at 10:15 AM delete

masyAllah , good entry ,

Reply
avatar
beat
AUTHOR
June 20, 2013 at 3:21 PM delete

thnks..sangat berguna

Reply
avatar
Admin
AUTHOR
June 21, 2013 at 3:58 PM delete

dah masukan blog ni dlm bloglist phat corner

mohon masukan www.phat.my tq

Reply
avatar
July 12, 2013 at 2:50 PM delete

memang firaun ini ditunjukkan untuk memberi nasihat pada kita semua.

Reply
avatar
Cikrosecute
AUTHOR
July 12, 2013 at 3:36 PM delete

nice entry...Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala-galanya..

Reply
avatar
October 25, 2013 at 11:39 AM delete

nice sharing .. singgah melawat, membaca dan menabung juga.. hihi
salam jumaat... :)

Reply
avatar
Admin
AUTHOR
December 6, 2013 at 9:25 AM delete

Allah Maha Besar sori la selim mmg lama x blogwalking ni

Reply
avatar
Mizz Aiza
AUTHOR
March 3, 2014 at 4:58 PM delete

alluhuakbar.. diberikan hidayah kepada beliau melalui cara itu..

Reply
avatar
EFA
AUTHOR
April 14, 2014 at 4:01 PM delete

kuasa ALLAH.......

------------------------------------------------------------------------------------------------
ANDA DI TAG!!! SPECIAL GIVEAWAY {HADIAH - handphone MOTOROLA GOLD EDITION}

http://www.tinynasweet.blogspot.com/2014/03/gitarboyz-aka-ninjaboyz-special-giveaway.html

Reply
avatar
AwekTrader
AUTHOR
August 6, 2014 at 7:24 PM delete

Salam Aidilfitri buar mSelim sefamily

Reply
avatar

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3 EmoticonEmoticon