Memberus Gigi Adalah Amalan Sunnah

Posted byIslam bukan sahaja agama yang menyuruh umatnya beribadah semata-mata tetapi islam mencakupi segenap kehidupan. Daripada bangun tidur sehinggalah tidur kembali, kita dikehendaki melalui hari dengan amalan menepati ajaran agama islam. Cuma kita saja yang tidak menyedarinya.  Amalan bersugi atau memberus gigi adalah amalan sunnah Nabi Muhammad saw dan hukumnya sunat. Walaupun hanya amalan sekecil dan semudah memberus gigi daripada sisi makanan tetapi inilah amalan sunnah yang Rasullulah saw galakan kepada umatnya. 


Rasullulah saw bersabda : "Sekiranya tidak menjadi keberatan untuk umatku atau manusia ,nescaya aku perintahkan mereka semua mengosok gigi setiap kali mereka menunaikan solat." (Riwayat Bukhari dan Muslim) 

Kepada orang yang suka amalan sunnah, mengosok gigi setiap kali hendak menunaikan solat tidak menjadi satu masalah malah seseorang itu akan berasa segar untuk menunaikan solat. Oleh itu, jadikan diri kita seorang yang suka memberus gigi sebelum menunaikan solat. 

Apabila solat, kita akan bersolat dengan gigi bersih dapat membaca ayat suci al-Quran dengan baik tanpa ada sisa makanan di samping mengharumkan bau mulut . bau mulut yang busuk adalah makruh jika kita bersolat secara berjemaah. Bersolat dengan gigi yang bersih akan menambah kekhusyukan kerana jika memberus gigi kemudian ada sisa makanan di celah gigi, maka solat kita akan terganggu. Bacaan juga terganggu dengan cuba membuang sisa makanan dicelah gigi. 


hukummemberusgigi

Sisa Makanan Di Celah Gigi 
Amalan menggosok gigi di awal pagi adalah amalan sunnah berdasarkan hadis daripada huzaifah , katanya: "Nabi saw apabila baginda bangun daripada tidur maka baginda menggosok-gosok mulutnya dengan kayu sugi."(Riwayat Bukhari dan Muslim) 

Apabila kita melakukan sesuatu perkara dengan niat mengikut sunnah nabi maka nescaya amalan itu mendapay ganjaran pahala daripada Allah swt. Oleh itu, lakukan amalan mengosok gigi di awal pagi atau sebelum solat dengan niat mengikut sunnah , semoga amalan kita diberkati Allah.
kayusugi

Bersugi Bersih Mulut 
Alat yang boleh digunakan untuk bersugi atau mengosok gigi seperti kayu sugi, berus gigi,cebisan kain atau benda-benda lain yang suci dan tidak membahayakan. Rasullulah saw sangat menggalakkan umatnya menjaga kebersihan gigi. 

Sabdanya :"Aku sangat-sangat menggalakkan kamu semua menjaga kebersihan gigi."(Riwayat Bukhari) 

Syuraih bin Hani' berkata, aku bertanya kepada Aisyah amalan apakah Nabi saw mulakan ketika memasuki rumahnya? Aisyah menjawab:Bersugi." (Riwayat Muslim) 

Sabda Rasullulah saw :"Bersugi adalah cara untuk membersihkan mulut dengan melakukannya akan mendapat keredhaan Allah swt ." (Riwayat An Nasai dan Ibnu Majah) 

Bersugi juga dapat meningkatkan akal,mencerahkan mata, melambatkan tumbuh uban, menggandakan pahala, mengucap dua kalimah syahadah ketika hampir ajal, memudahkan keluarnya daripada badan. Bersugi membersihkan gigi dan mulut daripada kuman yang merosakkan gigi . 

Sumber : Berita Harian 


FOLLOW and JOIN to Get Update!

Social Media Widget SM Widgets
Demo Blog NJW V2 Updated at: 2:24 PM
Posted by Mohd Selim Zainal
mselim3.blogspot.com Updated at: 2:24 PM

4 comments:

 1. setuju entry ... pekara yang mudah untuk mengikut sunnah dan masa yang sama menjaga kebersihan :)

  ReplyDelete
 2. betul berus gigi ni banyak kelebihannya

  ReplyDelete
 3. betul tu..mengosok gigi juga tuk elakkan keroskn gigi

  ReplyDelete
 4. perkara sunnah nie yg kita lakukan tiap2 hari..dah pon dpt pahala ikut sunnah..gosok gigi baik utk penjagaan diri supaya gigi sihat selalu..:-)

  ReplyDelete

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3

Loading...
My Photo

Assalammualaikum...w.k.t, 

Mengamalkan dasar berbaik-baik sesama blogger. Pesanan : 
Dalam dakwah tiada istilah Copyright . Daripada Abdullah bin 'Amr r.a, Rasullulah saw telah bersabda :"Balighu anni walau ayah. (sampaikan daripadaku walaupun satu ayat) - Hadis Bukhari 
-------------------------------
Status mselim3 : Kalau ada kesudian , kalau ambil artikel kat sini minta link kan ke blog nie, yer...budi tuan/puan Allah aje membalas-Nya.

Blogger Terhebat Malaya

Berminat Dengan Artikel?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner