Kisah Syahidnya Seorang Sahabat Yang Mengegarkan Arasy

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
saadbinmuaz

Kisah Syahidnya Seorang Sahabat Yang Mengegarkan Arasy- Sahabat yang bernama Saad bin Muaz bin Nu'man al-Ausi, Al-Ansari ia adalah seorang sahabat yang paling diberkati dalam islam. Ia diislamkan oleh Mus'ab bin Umair ketika ia ditugaskan Rasulullah saw ke Madinah untuk mengajarkan kaum muslimin disana. 


Ketika pertama kali memeluk islam ia berkata kepada Bani Adbul Asyal :"Perkataan laki-laki dan perempuan daripada golongan kamu bagiku adalah haram sampai kamu memeluk islam, kemudian mereka berbondong-bondong memeluk islam dan tidak ada seorang pun yang menentangnya.

Ketika Saad bin Muaz ra tercedera ia berdoa agar Allah SWT tidak mencabut nyawanya sehingga dia dapat mengislamkan Bani Quraizah . Rasulullah saw , Saidina Abu Bakar , dan Saidina Umar serta para sahabat yang lain menjenguknya. 

Aisyah ra berkatanya :"Demi Allah SWT yang nyawaku ada di tanganNya, sesungguhnya aku tidak mengetahuinya (dapat membezakannya antara) tangisan Saidina Abu Bakar dari tangisan Saidina Umar
Umar bin Syarhabil berkata:"Sesungguhnya ketika Saad bin Muaz luka parah Rasulullah saw memeluknya sehingga darah berlumuran ke atas tubuhnya Baginda Rasulullah saw. Lalu datanglah Saidina Abu Bakar kemudian berkata :"Hancurlah hatinya, Umar berkata :"Inaa lilaahi wa inna ilaihi rajiuun".

Lalu Jibril datang dan menyampaikan berita kepada Rasulullah saw bahawa pintu langit telah dibukakan untuk Saad dan telah disiapkan singgahsana untuknya. 


Jabir bin Abdullah berkata:"Bergetar singgahsana Allah atas kematian Saad bin Muaz (15)
Diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra bahawa Rasulullah saw bersabda:"Kematian Saad bin Muaz telah menyebabkan bergeraknya Arasy dan dibukakan pintu - pintu langit dan turunnya tujuh puluh ribu malaikat semasa kematian Saad bin Muaz. (16)

(15) Hadis Sahih diriwayatkan oleh Bukhari 3803, muslim 2466, Ahmad 3/316, ibnu Majah 158
(16) Hadis Sahih diriwayatkan oleh Nasa'i 4/100, Thabraniy 5333.

Daripada ;
http://mselim3.blogspot.my

Terima kasih kerana membaca artikel Kisah Syahidnya Seorang Sahabat Yang Mengegarkan Arasy ini .
Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
ajax85
AUTHOR
September 13, 2016 at 11:16 PM delete

BGSNYA KLU JADI MCM SAHABAT NABI

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
November 9, 2017 at 8:59 PM delete

Alhamdulillah Allahuakbar

Reply
avatar

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3 EmoticonEmoticon