IKAN SISA NABI

Posted by

Ikan Sebelah Laut atau juga dikenali sebagai ikan sisa Nabi, nama saintifiknya Pseudorhombus spp. / Achiroides spp. adalah tergolong dalam ikan air masin dan tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di MALAYSIA


Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Musa a.s. tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali kelautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja dan bukti kewujudannya kekal sehingga kehari ini untuk menjadi iktibar bagi mereka yang masih ragu-ragu dengan kebenaran Islam...

Perihal ikan ini ada disebutkan di dalam Al-Quran : 
surah al-kahfi ayat 61-mselim3
Maksudnya : "Maka apabila mereka berdua sampai ke tempat pertemuan dua laut itu, lupalah mereka akan hal ikan mereka, lalu ikan itu menggelunsur menempuh jalannya di laut, yang merupakan lorong di bawah tanah. 
(surah al-Kahfi ayat 61)


..Wallahualam..


FOLLOW and JOIN to Get Update!

Social Media Widget SM Widgets




Demo Blog NJW V2 Updated at: 2:34 PM
Posted by Mohd Selim Zainal
mselim3.blogspot.com Updated at: 2:34 PM

25 comments:

  1. tak pernah jumpa ikan ni secara live lagi >.<

    ReplyDelete
  2. tapi farah pernah dengar story pasal ikan nihh . tapi ikan nihh terbelah dua semasa nabi membelah laut dengan tongkat saktinya . maka trbelah jua ikan ini tapi masih hidup . huhu entah lahh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..salah la..ikan ni adalah sisa makanan nabi musa..

      Delete
  3. izin copy ya...link back sudah diletak..

    Boleh check disini
    http://myworldcity.mywapblog.com

    T.Q

    ReplyDelete
  4. abg saye g mancing kat cherating mase kami 1 family berkelah kat situ..and die dapat 2 ekor ikan sebelah antara hasil tangkapan haru tu...tgk live depan mate ikan ni, kami bakar tepi pantai..

    ReplyDelete
  5. subhanallah,, baru tahu ada jenis ikan nie.. tiada y mustahil bagi Allah..

    ReplyDelete
  6. Ikan ni dah jadi ikan kegemaran suami sbb ianya sedap untuk dimakan. Lebih-lebih lagi ianya rangup bila digoreng. Ikan ni payah nak jumpa dipasar.

    ReplyDelete
  7. semuanya kejadian adalah kehendak allah swt..

    ReplyDelete
  8. Ikan ni kat kedah panggil ikan sebelah. Goreng pon bg garing2 sedap..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah....ikan favourite saya ni....

    ReplyDelete
  10. Salam..yg sy faham ikan ni dari sisa nabi musa semasa dalam perjalanan untuk bertemu nabi khidir..

    ReplyDelete
  11. Salam..yg sy faham ikan ni dari sisa nabi musa semasa dalam perjalanan untuk bertemu nabi khidir..

    ReplyDelete
  12. Salam..ikan ni sisa nabi musa semasa dlm perjalanan utk berjumpa nabi khidir..

    ReplyDelete
  13. Tempat saya banyak ikan ini. Ia dipanggil ikan lidah..sbb bentuknya macam lidah.

    ReplyDelete
  14. tempat anna pulak panggil ikan sebelah.. =)

    ReplyDelete
  15. baru tahu rupa ikan sisa nabi..selama ni dengar nama je..

    ReplyDelete
  16. subhanallah.. tak pernah tgk ikan pelik mcm ni..ikan ni xde ekor eh??

    ReplyDelete
  17. SAYA PERNAH DPT IKAN INI SEMASA MENGAIL KAT TALIAIR BELAKANG UMAH SAYA MASA ZAMAN KANAK2 DULU DAN BILA BAWAK BALIK TANYA MAK, MAK KATA INI IKAN SEBELAH YG KONONNYA IKAN YG NABI X ABIH MKN WALLAHUHALAM

    ReplyDelete

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3

Loading...
My Photo

Assalammualaikum...w.k.t, 

Mengamalkan dasar berbaik-baik sesama blogger. Pesanan : 
Dalam dakwah tiada istilah Copyright . Daripada Abdullah bin 'Amr r.a, Rasullulah saw telah bersabda :"Balighu anni walau ayah. (sampaikan daripadaku walaupun satu ayat) - Hadis Bukhari 
-------------------------------
Status mselim3 : Kalau ada kesudian , kalau ambil artikel kat sini minta link kan ke blog nie, yer...budi tuan/puan Allah aje membalas-Nya.

Blogger Terhebat Malaya

Berminat Dengan Artikel?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner