Doa Angin Ahmar atau Stoke Dan Cara Rawatannya.Rihul ahmar adalah panggilan di dalam Bahasa Arab terhadap penyakit lumpuh atau angin ahmar di dalam Bahasa Melayu dan stoke di dalam Bahasa Inggeris. Kebiasaannya penyakit ini menyerang seseorang yang lanjut umurnya dan sering dikaitkan dengan penyakit kencing manis , darah tinggi, darah pekat (polisitemia) dan sakit jantung. Menurut perubatan moden lumpuh dikaitkan dengan saluran darah dalam otak pecah atau tersumbat oleh darah beku, atau kolestrol yang menyekat darah menuju kepada sel-sel otak. 

Pelbagai kaedah rawatan dianjurkan oleh perubatan moden dan pelbagai alternatif yang lain seperti urutan,kawalan pengambilan makanan, tips cara hidup yang sihat serta pelbagai ubat-ubatan untuk mengubati penyakit ini. Namun begitu, dalam perubatan islam mempunyai perspektif dan kaedah rawatannya yang tersendiri bagi menangani masalah ini. 

Rawatan Penyakit Rihul Ahmar (Angin Ahmar) 

Sebelum membaca ayat al-Quran dan doa khusus (khas) yang telah diwarisi oleh ulama' terdahulu khusus untuk mengubati penyakit ini, bahan-bahan perlulah disediakan dahulu. Doa ini hendaklah dibacakan kepada kepada bahan-bahan berikut untuk dijadikan  penawar untuk pesakit. Bahan-bahan yang boleh dijampi untuk dijadikan penawar : 

1- Air Zam-Zam 
2- Air Kolah 
3- Air Hujan Malam Jumaat 
4- Air Mata Air yang mempunyai mutu perubatan yang tinggi seperti "air gau" 
5- Air Susu Kambing 

Telah diwariskan kepada kita ulama' yang terdahulu doa yang amat mujarab bagi mengubati penyakit rihul ahmar ini. 

Sejarah Doa Rihul Ahmar 

Pada suatu ketika cucunda Nabi Muhammad saw telah menghidap penyakit rongga sehingga menyebabkan darah keluar daripada mulutnya. Para sahabat dan Rasullulah saw sendiri telah mendengar berita tentang penyakit yang sedang dideritai oleh Hassan as . Tiba-tiba malaikat Jibrail as datang menemui baginda Rasullulah saw memberitahu yang cucunda baginda terkena Rihul Ahmar (angin ahmar). 

Baginda bertanya : 
"Wahai Jibril , adakah ubat untuknya ? 
"Ada!" Jawab Jibril  . 

Malaikat Jibril pun menghilangkan diri sebentar . Kemudian ia muncul dan berkata : 

"Bahawasanya Allah swt telah mengurniakan kepada tuan satu hadiah mustajab. Barangsiapa membacanya, biarpun sekali seumur hidupnya, nescaya dia terselamat daripada Rihul Ahmar."

Baginda Rasullulah saw telah membacakan doa ini untuk Saidina Hassan as . Berkat rahmat dan dengan kehendak Allah swt Hassan ra pun sembuh ketika itu juga dan bangun dalam keadaan sihat . 

Rasullulah saw bersabda kepada para sahabat agar mempelajari doa ini dan mengajarkan kepada umatnya agar doa ini dapat memberi manfaat kepada mereka , memelihara diri daripada terkena penyakit Rihul Ahmar ini. 

Sejarah Rihul Ahmar ini sebenarnya lebih awal lagi daripada itu. Peristiwa kemunculan Rihul Ahmar yang hakikatnya adalah sejenis jin berlaku pada zaman pemerintahan Nabi Sulaiman as lagi. 
Ketika semua makhluk termasuk binatang dan segala jenis jin tunduk kepada Nabi Sulaiman as , muncullah seekor jin yang bernama Rihul Ahmar yang enggan kepada Nabi Sulaiman as . Besarnya seumpama saiz sebatang pokok. 

Apabila di tanya oleh Nabi Sulaiman as : 
"Siapakah kamu?" 

Maka dijawab olehnya ,"Saya adalah Rihul Ahmar" 

Tanpa mahu tunduk hormat , kemudian ia pun terus menghilangkan dirinya kerana enggan tunduk kepada Nabi Sulaiman as . Ia muncul kembali pada zaman Rasullulah saw apabila menyerang Saidina Hassan as seperti yang telah diceritakan tadi. Wallahu a'lam.

Kaedah Rawatan : 

Setelah disediakan bahan yang diperlukan maka hendaklah dibaca : 

1-Surah Al-Fatihah 
2-Surah Al-Baqarah ayat 255 ( Ayatul Kursi ) 
3-Bacalah Doa Rihul Ahmar Maksudnya:
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang; dan dengan-Nya kami memohon pertolongan; dan dengan Allah; dan dari Allah; dan kepada Allah; dan segala pujian tertentu bagi Allah; dan tiada Tuhan melainkan Allah; dan Allah Maha Besar, yang Maha Mulia dan Maha Agung; yang aku takut dan bimbang terhadap-Nya. Allah Maha Besar dengan segala kebesaran-Nya; segala pujian tertentu bagi Allah, sebanyak-banyak pujian. 

Dan Maha Suci Allah pagi-pagi dan petang-petang. Dengan nama Allah yang menyembuhkan, dengan nama Allah yang mencukupkan; dan dengan nama Allah yang menyihatkan; dengan nama Allah yang dengan nama-Nya tiada memberi mudharat sesuatu apa jua di bumi dan di atas langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan Kami turunkan sesetengah dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.

Ya Allah, aku yang menjampi dan Engkau yang menyembuhkan. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang telah Engkau takdirkan. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Aku berlindung dengan Allah, Tuhanku dan Penciptaku, Pembentukku dan Pencipta Rupabentukku dan Pemberi Rezeki sekalian manusia. Aku berlindung dengan Allah daripada sekalian kebinasaan, dan segala maksiat, bala bencana, penyakit dan segala kesakitan, kemalasan, kemunduran dan kebinasaan.

Ya Allah, lindungilah penanggung (pengguna) suratku ini dengan nama-Mu yang Maha Mulia dan Maha Agung; dan sifat-sifat-Mu yang sempurna, wahai Yang Mempunyai Kebesaran dan Kekayaan. Wahai Tuhan yang memiliki kerajaan dan alam malakut; wahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kegagahan.

 Maha Suci Engkau, alangkah besarnya Engkau wahai pencipta segala langit dan bumi. Wahai Tuhan tempat berlindung mereka yang menyesal (akan dosa-dosa mereka); wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang-orang miskin; wahai Tuhan pemilik kebesaran dan kekuasaan, wahai Tuhan yang mempunyai belas kasihan dan memberi kebajikan dan Ihsan; wahai Tuhan yang banyak kasih sayang, wahai Tuhan yang banyak memberi; wahai Tuhan yang Maha Gagah dan tiada sesiapapun yang mampu mengalahkan-Nya; wahai Yang Melindungi dan Dia tidak memerlukan perlindungan, aku berlindung dengan-Mu dari azab ke atas badan dan kesempitan; dan aku berlindung dengan-Mu dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit yang besar yang menimpa ke atas diri dan roh, darah dan daging, tulang dan kulit, urat dan urat saraf.

Maha Suci Engkau; yang apabila Engkau menghendaki sesuatu maka Engkau hanya mengatakan “Jadilah! Maka jadilah ia”. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Wahai Tuhan yang menjadikan; wahai Tuhan yang membuat kebajikan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai Tuhan yang Maha Adil, wahai Tuhan yang Berdiri dengan Keadilan, wahai Tuhan yang mendengar tangisan orang-orang yang meminta pertolongan. Wahai Tuhan yang memulakan (dari tiada kepada ada), wahai Tuhan yang mengembalikan, wahai Tuhan yang menolak, wahai Tuhan yang Mencukupkan. Wahai Tuhan yang menyembuhkan, wahai Tuhan yang meng’afiatkan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan terhadap orang yang memohon pertolongan.

Wahai Tuhan yang menerima kesyukuran, wahai Tuhan yang banyak memberi balasan atas kesyukuran. Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, wahai Tuhan yang Maha Belas Kasihan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Agung, wahai Tuhan yang mendahulukan, wahai Tuhan yang mengkemudiankan. Wahai Tuhan yang hidup, wahai Tuhan yang berdiri dengan sendiri-Nya, yang membalas mereka yang jujur dengan balasan ke atas tiap-tiap diri dengan apa yang mereka usahakan. Wahai Tuhan yang memerintahku, wahai Tuhanku yang memiliki aku, wahai Tuhan yang memberi perlindungan.

Wahai yang Maha Mengetahui sesuatu yang kami sembunyikan dan kami dedahkan; wahai Hakim yang menjatuhkan hukuman, wahai Tuhan yang memerintah sekalian orang-orang yang beriman; wahai Tuhan pembantu orang-orang yang dhaif dan miskin; wahai Tuhan yang Mencukupi keperluan orang-orang yang bertawakkal.

Wahai Tuhan yang mendatangkan malam ke atas siang dan siang ke atas malam; wahai Tuhan yang Gagah (mengalahkan) setiap syaitan yang sangat durhaka, wahai Tuhan yang mengalahkan setiap orang yang sombong lagi degil; wahai Tuhan sebaik-baik Pemerintah; wahai Tuhan yang sebaik-baik memberi pertolongan, wahai Tuhan yang memberi rezeki kanak-kanak yang kecil, wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang tuan (yang sangat tua), wahai Tuhan yang memerintah orang-orang yang beriman; wahai Tuhan bagi orang-orang yang dahulu dan orang-orang yang kemudian; wahai Tuhan yang pengasih kepada orang-orang yang bertaubat, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan yang mengasihi. Wahai Tuhan sebaik-baik pengampun dari yang mengampuni; wahai Tuhan sebaik-baik pewaris; wahai Tuhan sebaik-baik Pemberi Keputusan; wahai Tuhan yang memerintah pada Hari Pembalasan.

Ya Allah, hanya Engkaulah yang aku sembah dan hanya kepada Engkaulah aku memohon pertolongan. Dan kepada-Mu aku bertawakkal. Dan kepada-Mu aku gemar dengan apa yang ada di sisi-Mu. Kepada-Mu aku berharap dan hanya Engkau yang aku takuti. Ya Allah, peliharalah aku dari segala kepayahan hidup dan penyakit-penyakit dan segala kesakitaan dan kesusahan dan darah hitam.

Ya Allah, peliharalah aku dari penyakit yang merbahaya dan dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit darah kuning, dan segala kebinasaan dan segala maksiat dan pengsan, dan kerungsingan dan kesedihan dan dukacita dan dari di penjara. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan binatang buas, dan binatang yang melata, serta permusuhan (benci membenci) orang awam, dan dari kekalahan dan kejahatan syaitan; dan raja, kemarau, kemahalan barang keperluan, dan gempabumi, dan bala bencana, dan keruntuhan bangunan, dan serangan musuh. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan orang-orang yang jahat dan tipudaya orang-orang yang melampau, dan dari sesuatu yang silih berganti atasnya oleh malam dan siang melainkan yang datang itu adalah dengan baik, wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan setiap kejadian yang Engkaulah pemegang ubun-ubunnya; sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang tegak dan lurus. Engkau ialah Tuhanku dan di atas Engkau jua aku bertawakkal, dan Engkaulah yang Mencukupkan aku, dan sebaik-baik yang Mewakili, sebaik-baik Pemerintah dan sebaik-baik yang Memberi Pertolongan. Dan tiada daya upaya bagiku melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

Dan cukuplah kami oleh Allah, dan sebaik-baik yang mewakili sebagai Pemerintah dan Engkau sebaik-baik pemberi pertolongan. Allah yang mencukupkan, Allah yang menyembuhkan, Allah yang memberi a’fiat. Dan ucap selawat oleh Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga dan sahabat-sahabatnya; selamat sejahtera; dan segala pujian bagi Allah Tuhan Pemerintah Seluruh Alam. Amiin…4- Surah Al-Talaq ayat 1-2 
5- Surah Hud ayat 119 

Kemudian tiuplah kepada air-air tersebut sehalus jarum. Niatkanlah supaya menjadi penawar kepada si pesakit yang menghadapi penyakit angin ahmar. Berbisiklah kepada air dan bahan-bahan tersebut akan niat kita supaya menjadi ubat kepada pesakit juga dengan rahmat dari Allah swt. 

Berilah minum kepada pesakit . Pintalah penderita tersebut supaya membaca al-Fatihah ,ayatul kursi dan selawat sebelum meminum air jampi tersebut. Solat hajat dan berdoalah semoga pesakit berpeluang sembuh seumpama sedia kala supaya dapat melaksanakan ibadat dengan sempurna. 

Selain dari melakukan rawatan dengan mengambil berkat teknik dan sunnah Rasullulah saw janganlah menyisihkan teknik dan cara rawatan lain. Usahalah juga dengan aneka perubatan lain. Selepas itu bertawakkallah kepada Allah. Moga-moga Allah memperkenankan hajat dan menilai mujahadah serta kegigihan kita mendepani ujian-Nya.

Petikan :

Perubatan Islam Menangkis Kejahatan Makhluk Halus
Halaman 171-179
Ustad Sharhan 
Previous
Next Post »

18 comments

Write comments
Ratu Hatiku
AUTHOR
March 4, 2013 at 11:31 AM delete

Tima kasih berkongsi. nenek saya sedang koma sbb saluran darah ke otak pecah..masih tiada perubahan hingga kini. Mohon doakan utk dia ya... Tima kasih..

Reply
avatar
lizz
AUTHOR
March 4, 2013 at 12:22 PM delete

bagus sangat info ni...tq share..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
March 6, 2013 at 11:40 PM delete

info yang mesti kita tahu...
http://www.noormalashahar.blogspot.com

http://www.noormalashahar.com

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
March 6, 2013 at 11:40 PM delete

info yang mesti kita tahu...
http://www.noormalashahar.blogspot.com

http://www.noormalashahar.com

Reply
avatar
June 4, 2013 at 7:05 PM delete

Assalamualaikum semua...kepada sesiapa yang menghidapi penyakit angin ahmar boleh hubungi saya.insyAllah saya bleh membantu bg memulihkan penyakit tersebut.dh ramai testimoni yg saya buat terhadap penghidap strok sumuanya sgt berpuas hati dgn kesan serta perubahan dlm masa 40minit sj.semuanya dgn izin Allah.saya hanya ingin membantu (012-5579732)

Reply
avatar
fatimah
AUTHOR
November 11, 2013 at 4:45 PM delete

assalamualaikum,

perkongsian yang menarik.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
May 21, 2014 at 8:04 AM delete

InsyaAllah. penawar angin ahmar:

http://penawaranginahmar.blogspot.com/

Reply
avatar
sazlina
AUTHOR
October 15, 2014 at 2:49 PM delete

terima kasih atas perkongsian ini..

Reply
avatar
Rina Rinie
AUTHOR
December 26, 2015 at 10:20 PM delete

salm.btl ke syed amer blh ubat.sy hubgi no tu x diguna dah

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
June 9, 2016 at 1:17 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Unknown
AUTHOR
November 1, 2016 at 6:35 PM delete

Assalammualaikum..maaf nak bertanya, kalau kita hanya guna air mineral biasa boleh ke?

Reply
avatar
mselim3
AUTHOR
November 2, 2016 at 5:26 PM delete

waalaikummusalam...

boleh juga gunakan air mineral biasa.. tetapi antara banyak2 air yang terbaik adalah air zam-zam. Insaallah dengan izin Allah .. guna air mineral pun ok. Kita hanya berusaha kan.. bertawakal kepada Nya. Amiinn..

mselim3

Reply
avatar
November 15, 2016 at 11:49 AM delete

terima kasih atas info ilmu yang diberikan...mudahan ianya berguna dan dapat digunakan...

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
March 16, 2017 at 9:31 PM delete

izin copy paste, buat amalin, makasih banget..

Reply
avatar
Tesblog
AUTHOR
May 8, 2017 at 10:51 AM delete

Terimakasih, semoga Allah SWt, membalas kebaikan ini dengan balasan yang lebih baik dan sempurna.., aamiin

Reply
avatar
Syawai
AUTHOR
March 23, 2018 at 10:26 PM delete

Qobiltu.
Saya izin menyimpan dan memakainya.

Reply
avatar
Soffie
AUTHOR
August 15, 2018 at 11:12 PM delete

Terima kasih sharing ilmunya ustad,, ijin mengamalkan

Reply
avatar

Assalammualaikum w.k.t,

Jaga adab semasa komen dan berbaik-baiklah sesama blogger. Insaallah komen anda akan mselim3 balas... tunggu!!

Admin;mselim3 EmoticonEmoticon